Stemmen

Op zondag 26 mei 2019 zijn het verkiezingen voor het Vlaams Parlement, de federale Kamer, het Europees Parlement en als je in Brussel woont ook het Brussels Parlement.

Gaan stemmen is best spannend, niet? Zeker als je beseft hoe belangrijk je stem is voor de toekomst van ons land. Want het is nu of nu voor het klimaat. Maken we eindelijk de ommekeer waar en krijgen we een klimaatregering met sociaal hart? 

Met dit stappenplan hoef je je over de paperassen alvast geen zorgen meer te maken. Zo kan je helemaal focussen op de beslissing wie jou mag vertegenwoordigen.

 

Zo stem je met potlood en papier

  • Ten laatste twee weken voor de verkiezingen ontvang je op je domicilieadres je oproepingsbrief. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan stemmen en hoe lang dat lokaal open is. Je kan niet ergens anders of op een ander tijdstip gaan stemmen. Als je in het buitenland bent of ziek bent, kan je iemand een volmacht geven.
  • In het kieslokaal zullen ze je registreren met je identiteitskaart en je oproepingsbrief. Vergeet die dus niet!
  • Na het registreren krijg je drie stemformulieren: eentje voor het Europees Parlement, eentje voor de federale Kamer en eentje voor het Vlaams Parlement.
  • Je kan stemmen op één lijst of op één of meerdere kandidaten van dezelfde lijst. Groen heeft lijstnummer 15. Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten, dan stem je op de lijst door het bolletje bovenaan te kleuren. Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft, dan kan je het bolletje naast hun naam kleuren. Opgelet: je stem wordt ongeldig als je op (kandidaten van) verschillende lijsten stemt.
  • Je zal merken dat er ook telkens een lijst met opvolgers is. Als een verkozen parlementslid zijn mandaat niet opneemt of later afstaat, dan neemt een opvolger zijn of haar plaats in. Ook opvolgers kan je een duwtje in de rug geven met een voorkeursstem.
  • Klaar? Vouw je stemformulieren op en stop ze in de stembus.

 

Bron: Directie van de verkiezingen